Mediji

Upiti za medije

Da li vam je neka od priča, fotografija ili video zapisa na našoj veb stranici zapala za oko? Sav sadržaj objavljen na everycancounts.eu/rs/ je besplatan za preuzimanje i objavljivanje. Sve što treba da uradite je da nas navedete kao svoj izvor informacija.

Bićemo više nego srećni ako nam pošaljete objavljeni članak!

Za sve informacije u vezi sa upotrebom sadržaja ili druga pitanja, slobodno nam se obratite!

Kontakt za medijske upite: Nemanja.Komatovic@ball.com

Ovde  možete pronaći listu svih uključenih zemalja i linkove do lokalnih ECC veb stranica.

Evropske vesti

FAQs

1. Koliko limenki se reciklira u Evropi svake godine?

Oko 31 milijarde aluminijumskih limenki za piće se reciklira u Evropi (EU28 + EFTA) svake godine i ovaj broj se tokom godina stalno povećava. Štaviše, verujemo da značajan ali nažalost neregistrovan broj iskorišćenih limenki takođe prikuplja neformalni sektor reciklaže. Prosečna stopa reciklaže aluminijumskih limenki u Evropi iznosila je 74.5% u 2017. godini i želimo da to poboljšamo do 90% ili više do 2030. godine.

2. Možete li raščlaniti ovaj broj po zemljama i godinama?

Da, možemo da obezbedimo godišnju stopu recikliranja limenki za piće od aluminijuma za sve zemlje EU28 i EFTA u poslednjih dvadeset godina. Dostupni su putem Evropske Aluminijumske Asocijacije.

3. Da li se vremenom smanjuje reciklabilnost limenki?

Staklo i aluminijum (i metali uopšte) dele jednu prednost: oni su trajni materijali jer njihova fizička svojstva ili karakteristike materijala ostaju nepromenjeni tokom procesa reciklaže, što nije slučaj sa plastikom ili papirom. Aluminijum takođe ima nižu tačku topljenja (660°C) od stakla (oko 1500°C), što zahteva manje energije tokom procesa reciklaže.

4. Tokom protekle decenije limenka je postala lakša nego što je bila. Da li postoji prostor za dalja poboljšanja?

Smanjivanje težine odnosi se na smanjenje ukupne težine metala limenke, dok se smanjenje obima odnosi na smanjenje debljine metalnog kojla koja se koristi za proizvodnju limenke za piće.

Danas je za proizvodnju hiljadu aluminijumskih limenki za piće od 33cl potrebno samo 12,2kg aluminijuma. Od  1984. godine, količina aluminijuma koja se koristi za proizvodnju limenke za piće u proseku je smanjena za više od 24%. Prosečna limenka je 1984. godine težila 16.1g a to je vremenom opalo na 12,2g 2016. (izvor: studija MPE LCA zasnovana na podacima iz 2016 godine).

Postoje fizička ograničenja onoga što se može učiniti u pogledu smanjenja težine, ali proizvođači limenki za piće i dobavljači aluminijuma neprestano ulažu u istraživanje i razvoj s ciljem daljeg smanjenja težine, boljeg dizajna, ekološki prihvatljivih mastila i premaza, upotrebe obnovljive energije, recikliranja uz održavanje atraktivnog dizajna i uvođenje oblika lakog za korišćenje za potrošače. Najčešće veličine su 15, 25, 33 and 50cl.

5. Gde u Evropi možemo naći reciklažne centre? Proizvodne lokacije? Da li imate tačne brojeve koliko se aluminijuma topi dnevno?

Postoji više od 220 pogona za reciklažu aluminijuma širom Evrope, koji mogu lako reciklirati limenke za piće topljenjem, a potom ih dalje preraditi kako bi proizveli nove proizvode.

Najveći pogoni uglavnom posvećeni reciklaži limenki za piće su u Nachterstedt, Nemačka (Novelis), Neuss, Nemačka (Hydro), Warrington, Ujedinjeno Kraljevstvo (Novelis), Neuf-Brisach, Francuska (Constellium) i Atina, Grčka (Elval).

Ova postrojenja za reciklažu uglavnom vrše takozvanu reciklažu zatvorenog kruga „limenka do limenke“ , što znači da proizvode aluminijumske rolne spremne da ih proizvođači limenki iskoriste za proizvodnju novih limenki za piće.

 6. Koliko limenki se može proizvesti od jedne tone (presovanog) aluminijuma?

Ako se uzme u obzir proizvodnja 33cl limenki za piće, od jedne tone korišćenih aluminijumskih limenki, verovatno bi se moglo proizvesti gotovo 82.000 limenki s obzirom da je danas za proizvodnju hiljadu limenki za piće potrebno samo 12,2kg aluminijuma.

7. Kakva je demografska i regionalna struktura reciklaže i potrošnje limenki?

To se tiče potrošačkih navika razvijenih tokom vremena i različitih kultura vezanih za piće i hranu u raznim evropskim zemljama. U zemljama sa značajnom potrošnjom piva po glavi stanovnika, limenke će verovatno biti veoma popularne, dok će u drugim zemljama ljudi više voleti bezalkoholna pića i sve više vodu u limenkama. Limenke sa energetskim pićima su uglavnom popularne među mlađim potrošačima, dok bi drugi možda više voleli da popiju hladno penušavo vino iz limenke.

8. Kako reciklaža i prikupljanje aluminijuma funkcionišu u zemljama u kojima je prisutan ECC?

To umnogome zavisi od određene zemlje. Na državama članicama je da organizuju sakupljanje i reciklažu otpada.

Neke zemlje su se odlučile za sakupljanje reciklabilnog otpada od kuće do kuće u kombinaciji sa kantama za sakupljanje na ulicama i javnim površinama. Druge zemlje su odlučile da sakupljaju korišćene limenke za piće putem dobrovoljnih inicijativa za povraćaj, koje omogućavaju reciklerima da dobiju kupon za popust u svom supermarketu ili povrate otpadnu vrednost aluminijuma sa najbližeg mesta za sakupljanje otpadnog materijala.

Bez obzira na sistem, visoka vrednost upotrebljenih aluminijumskih limenki značajno doprinosi ekonomskoj održivosti bilo kog sistema za sakupljanje otpada.

Naš program uvek sarađuje sa postojećim nacionalnim sistemima i pokušava da se bavi sakupljanjem i recikliranjem limenki za piće koje se konzumiraju van kuće.

Danas se oko 30% limenki za piće konzumira van kuće, a infrastruktura za sakupljanje je često nedostajuća ili se loše primenjuje.

9. Kako treba pravilno sortirati metal? Da li se možemo orijentisati prema određenim simbolima kao na PET bocama?

Zaista da! Limenke za piće se uglavnom izrađuju od aluminijuma, a metali poput aluminijuma ili čelika se smatraju trajnim materijalima. To znači da se oni ne razgrađuju ili gube svoja fizička svojstva tokom procesa reciklaže i mogu se beskonačno reciklirati, bez obzira na njihovu boju, veličinu ili oblik.

Limenke za piće izrađene od aluminijuma često nose simbol aluminijuma sa dve kružne strelice ili više zvaničan simbol sa tri kružne strelice i broj 41.

Lansiran 2014. godine od strane članova Metal Packaging Europe – pouzdanog tela za recikliranje metala u Evropi – Metal Recycles forever (Metal se zauvek reciklira) znak je najvažniji za informisanje i pomoć potrošačima, da bolje razumeju ključnu ulogu koju moraju imati u zadržavanju metala u materijalnom krugu reciklažom njihove prazne ambalaže.

Metal Recycles forever (Metal se zauvek reciklira) znak ne zahteva ambiciozan jezik ili pametne formulacije. Jasno daje izjavu da je metal večan, izjavu ojačanu time što je ranigiran u vrhu kod mušterija zbog precizne jasnoće.

MRF logo je besplatno dostupan vlasnicima brendova i primenljiv je na sve oblike metalne ambalaže, ne samo za limenke za piće.

10. Globalni brojevi: Stope recikliranja limenki za piće u odnosu na stope recikliranja u drugim oblastima kao što je automobilska industrija

Dok je prosečna stopa recikliranja aluminijumskih limenki za piće 74.5% u 2017. godini u Evropi (EU28 + EFTA), stope recikliranje u građevinskom i automobilskom sektoru su još veće i dostižu preko 90%. Prema aluminijumskoj industriji, 75% ikada proizvedenog aluminijuma je i dalje u upotrebi!

11. Gde limenka za piće završi, nakon što se sakupi za reciklažu? Da li je proces isti u svakoj zemlji?

Za proces recikliranja, pogledajte našu priču o reciklaži limenki: https://everycancounts.eu/rs/reciklaza-limenki/.

Predmeti koji se mogu reciklirati uglavnom se sakupljaju iz vašeg doma na tri načina. Postoje rešenja koja uključuju sortiranje po odgovarajućim materijalima na kamionu; i izmešana sakupljanja gde sav vaš reciklažni otpad stavlja u jedan odeljak u kamionu pre nego što se odveze u reciklažni centar i tamo sortira.

U centru za reciklažu se sav mešani reciklažni otpad ručno ili mašinski (ili oba) sortira i razdvaja u različite vrste materijala pre nego što se pošalje proizvođačima koji od toga prave nove proizvode. Druge zemlje imaju takozvani PMD sistem sakupljanja u kojem se metalna ambalaža uključujući limenke, sakuplja zajedno sa plastičnom ambalažom i tetrapakom. Koriste sistem donošenja ili sakupljana iz kanti ili džakova pored trotara obojenih u žutu ili plavu boju. Prethodno sortirani deo ambalaže potom odlazi do centra za sortiranje gde se aluminijumske limenke, zajedno sa ostalim aluminijumskim predmetima, sortiraju pomoću separatora vrtložne struje.

Jednom sakupljeni i sortirani, reciklirani materijali postaju dragocena roba na svetskom tržištu. Iskorišćene limenke za piće tada mogu postati nove limenke za piće i vratiti se na police u prodavnici za oko 60 dana. Takođe mogu postati deo bicikla, auta, telefona ili čak uređaja za espreso. U stvari, zapravo nije važno kuda reciklirani metal odlazi u drugi život, sve dok ostaje u metalnom krugu gde može ostati zauvek!

12. Da li se aluminijum može sortirati iz mešovitog otpada?

Apsolutno! To nije problem pod uslov da su centri za reciklažu opremljeni odgovarajućom modernom opremom za sortiranje. Dok se čelična ambalaža prvo izoluje magnetom, aluminijum pošto ne sadrži gvožće se dalje lako izoluje od ostatka toka otpada zahvaljujući separatorima vrtložne struje, koji su jaka magnetna polja na koja aluminijum reaguje „skakanjem“ kada ostali materijali ne bi reagovali. Ovo izoluje aluminijumski otpad u drugom kontejneru smeštenom dalje od kraja transportne trake u centru za sortiranje. U najbliži kontejner bi se tada sakupljalo samo sve što nije gvozdeno ili metalna pakovanja koja ne sadrže gvožđe.

13. Kakva je perspektiva ECC za 2050?

Do 2050. godine, iskreno se nadamo da će se apsolutno svaka limenke za piće u Evropi sortirati i reciklirati. U međuvremenu, težimo cilju recikliranja limenki od 90% ili više do 2030. godine.

Kontakt

Svaka limenka se računa Srbija
Adresa: Batajnički drum 21a, 11080 Zemun
Beograd, Srbija