Festivals & Events Inspirational experiences that encourage drink can recycling Recycling at Work Every Can Counts boosts workplace recycling and motivates employees

O nama

Program “Svaka limenka se računa” je partnerstvo između proizvođača limenki, proizvođača pića, reciklažne industrije i organizacija za zaštitu životne sredine, koje znaju koliko je reciklaža limenki bitna i žele da Vas ohrabre da reciklirate više.

Every Can Counts program je započet 2009. godine u Velikoj Britaniji i sada se sprovodi u 16 zemalja širom Evrope.

Program „Svaka limenka se računa” nastoji da pomogne ljudima da recikliraju svoje limenke i na taj način pomaže vam da doprinesete zaštiti životne sredine. Program želi da vam pomogne da reciklirate svoje limenke bilo da ste na nekom događaju, u kancelariji ili šoping centru.

Reciklaža limenki ima smisla – čuva energiju, prirodne resurse i smanjuje količinu gasova staklene bašte. Sve limenke za piće su 100% reciklabilne i to beskonačan broj puta.

Reciklirani metal ima potpuno iste karakteristike kao sirov materijal – ali je potrebno manje od 25% energije za njegovu proizvodnju. Reciklaža limenki smanjuje potrošnju prirodnih resursa, a ujedno se smanjuje količina otpada koji ide na deponije.

Naš cilj je da se 100% limenki reciklira u Evropi. Ambiciozno i uzbuđujuće, ali verujemo da je moguće. Pridruži nam se na našem putovanju i saznaj kako da ovo ostvarimo zajedno jer svaka limenka se računa.

Šta radimo

Svaka limenka se računa je program koji nastoji da procenat recikliranih limenki u Evropi bude 100%.

Sarađujemo sa  pojedincima i organizacijama u cilju promovisanja reciklaže limenki. Od restorana do festivala, od škola do šoping centara, od kancelarija do parkova – radimo sve što je u našoj mogućnosti da uverimo ljude da mogu da recikliraju limenke gde god da se nalaze.

Obezbeđujemo  kutije za odlaganje i propratni materijal pojedincima i organizacijama koji vam omogućava da počnete sakupljanje popijenih limenki odmah.

Inspirišemo i stvaramo magična iskustva na događajima i festivalima koja ohrabruju učesnike i prisutne ne samo da recikliraju, već i da razmišljaju drugačije o vrednosti limenke.

Pronađi reciklera

Prijavi se

0

mesta za odlaganje limenki

0

Lokacija

0

događaja i festivala tokom 2023.

FAQS

Ne, mi vam obezbeđujemo potreban materijal potpuno besplatno.

Svaka limenka se računa sarađuje sa već postojećim reciklerima.

Ukoliko ste već skupili određenu količinu limenki :

 • potražite najbližeg reciklera tako što ćete  kliknuti ovde
 • odnesite reciklirane limenke u najbliži otkupni centar gde će ih recikleri otkupiti.  Kliknite ovde  za spisak reciklera.
 • donirajte reciklirane limenke humanitarnim organizacijama.  Kontaktirajte nas za više informacija.

Molimo vas da nas kontaktirate ovde

Ako imate dovoljno prostora, možete da sakupite veliku količinu limenki i prodati ih reciklerima koji se bave otkupom.   Kliknite ovde  da pronađete najbližeg reciklera.

Da! Pošaljite nam mail i sa velikim zadovoljstvom, dostavićemo vam još kutija za odlaganje i propratne materijale.

Ne morate da presujete limenke. Neke organiizacije ih presuju da bi imale više prostora, ali nije obavezno.

Kontakt


Za svaku dodatnu informaciju, molimo vas da nam pišete na ovaj email: nemanja.marjanovic@ball.com

Sa kim sarađujemo

Ako želite da povećate svest i broj recikliranih limenki, mi želimo da sarađujemo sa vama!

Uvek tražimo nove partnere u organizacijama i stvaramo sjajne prilike u kojima omogućavamo ljudima da recikliraju više.

Pogledajte neke od organizacija sa kojima već sarađujemo i saznajte više o podršci koju pružamo.

 • Sarađujemo sa udruženjima građana, Nevladinim ogranizacijama i humanitarnim organizacijama širom Srbije koje sporovode društvenu korist od reciklaže.

  Reciklaža limenki sa ovim organizacijjama pravi menja svet na društvenom i ekološkom nivou.

  Ako želite da znate nešto više o organizacijama sa kojima sarađujemo, javite nam se,

  Voleli bi takođe da stupimo u kontakt sa vama ukoliko reciklirate limenke u vašem kraju ili gradu i ukoliko želite našu podršku.

 • U partnerstvu sa brendovima promovišemo beskonačnu mogućnost reciklaže limenki i povećamo procenat ukupno recikliranih limenki.

  Ovo su neki od načina kako podržavamo brendove:

  • Ko- brendirane komunikacijske kampanjeradimo zajedno sa vama kako bi proširili poruke o reciklaži limenki.
  • Sempling aktivnostiod podrške sa našim kutijama preko sakupljanja sa našim aktivistima u rančevima za reciklažu limenki naša podrška je tu da vaše limenke završe na reciklaži u adekvatnim postrojenjima.
  • Aktivnosti na dogadjajima– budite sigurni da ćete dati pravu sliku o sebi na dogadjajima gde radite zajedno sa nama kako bi podigli svest o reciklaži. Naše aktivacije ukjučuju prava remek dela napravljena od limenki za piće.
  • Resursi društvenih mreža– mi obezbedjujemo poruke i grafike koje pomažu brendovima da komuniciraju reciklabilnost limenki na zanimljiv način.
 • Sve više festivala  stavlja fokus na očuvanje životne sredine i povećava reciklažu na samim događajima. I mi smo tu da pomognemo! 

  Nudimo više vrsta podrške organizatorima festivala da bi povećali broj recikliranih limenki na događajima, uključujući  komunikaciju, aktivnosti  i brendiranje u cilju širenja svesti.

  Zašto?  Zato što se limenke mogu reciklirati beskonačno mnogo puta, i svaka reciklirana limenka omogućava da se čuva energija i sačuvaju resursi.

  Sarađujemo sa organizatorima da bi kreirali zabavna, nezaboravna i edukativna iskustva koja inspirišu i podstiču posetioce  na reciklažu. Evo kako to radimo:

  • Slova, ili simboli za sakupljanje limenki– popularna mesta za fotografisanja na festivalima gde publika može da pogleda napredak u reciklaži limenki.
  • Aktivisti sa rančevima za reciklažu– mi idemo tamo gde su i limenke.
  • Ankete vezane za reciklažu– šansa za učesnike da kažu šta misle i nauče o reciklaži.
  • Reciklažna podrška za barove na festivalima– mi obezbeđujemo kantu za reciklažu čak i u barovima na festivalima kako bi obezbedili još veću reciklažu limenki.

  Stupite u kontak sa nama i saznajte kako možemo da podržimo vaš događaj.

  Zajedno možemo da napravimo razliku!

 • Obrazovne institucije dobijaju  pakete za edukaciju, sakupljačke materijale, kutije, kese i edukacione letke koji Vam pomažu u prikupljanju iskorišćenih limenki za piće.

  Sve škole, fakulteti ili vrtići u Srbiji mogu se priključiti ovom programu koji se sastoji od distribucije obrazovnih materijala (brošura, postera, filmova…) ali i kutija i džakova za prikupljanje limenki. Ukoliko je potrebno, treneri  mogu u vašoj školi, fakultetu ili vrtiću da organizuju predavanje ili promociju projekta. Sve škole koje se priključe programu mogu da predaju prikupljene limenke lokalnim operaterima, ukoliko postoje u njihovoj blizini. Ukoliko škola nema mogucnosti da prikupljene limenke preda na reciklažu, progam će uz pomoć reciklera sa kojima sarađujemo organizovati preuzimanje limenki. 

 • Mi obezbedjujemo različitim lokacijama svaka limenka se računa kutije, kese i edukativne materijale kao pomoć za sakupljanje iskorišćenih limenki.
  Jednom kada je kutija puna možete nas kontaktirati kako bi istu preuzeli. Ukoliko imate mesta možete i sami da sakupljate limenke i predate je na neku od lokacija za sakupljanje limenki sa našeg sajta.

Šta mi radimo

01. Metal se reciklira zauvek – sve limenke za piće se mogu reciklirati beskonačno mnogo puta.

02. Potrebno je 95% manje energije da se napravi limenka od recikliranog metala.

03. Metal se lako odvaja od ostalih materijala u fabrikama reciklaže.

04. Preko 90% limenki na tržištu je reciklirano u Evropi.

05. Reciklaža čuva prirodne resurse kao i energiju.

Najnovije
Vesti i Događaji