Κάθε Κουτί Μετράει και Κώστας Σπαθής: Η ανακύκλωση αλλιώς

Κάθε Κουτί Μετράει και Κώστας Σπαθής: Η ανακύκλωση αλλιώς

Κάθε Κουτί Μετράει και Κώστας Σπαθής: Η ανακύκλωση αλλιώς 2560 768 adminEirini

Μία νέα φωτογραφική καμπάνια ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με τον γνωστό Έλληνα καλλιτέχνη τονίζει τη σημασία της ανακύκλωσης.

Οι φωτογραφίες του αρχιτέκτονα Κώστα Σπαθή, εμπνευσμένες συχνά από τη φύση και την Ελλάδα, ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ιδιαίτερη ματιά του, αφαιρετική και απόλυτα συμμετρική, τού έχει δώσει πάνω από 350.000 ακόλουθους στο Instagram, ενώ οι εικόνες του περνούν μηνύματα μέσα από μια δυναμική «less is more» φιλοσοφία. Είναι αυτή η ιδιαίτερη ματιά και η αγάπη του για τη φύση που έκανε το Κάθε Κουτί Μετράει να του αναθέσει την καλλιτεχνική επιμέλεια της νέας καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τα οφέλη της ανακύκλωσης αλουμινίου και της κυκλικής οικονομίας.

«Με την τέχνη της φωτογραφίας, και γενικότερα μέσα από τη δουλειά μου, προσπαθώ να ενισχύω τη συνείδηση του κόσμου σε σχέση με το περιβάλλον, να αναδεικνύω το μεγαλείο της φύσης και να επισημαίνω την αξία της ανακύκλωσης. Μέσα από αυτήν τη συνεργασία στόχος μου είναι να τονίσω τις μοναδικές ιδιότητες του αλουμινίου ως βιώσιμο υλικό συσκευασίας και τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται από το Κάθε Κουτί Μετράει. Με την καμπάνια αυτή, δημιουργώ μηνύματα τονίζοντας τη σχέση ανθρώπου-κουτιού, χρησιμοποιώντας σχήματα και συνθέσεις με βασικό πρωταγωνιστή τα κουτιά αλουμινίου», λέει για την καμπάνια ο Σπαθής.

Το αλουμίνιο είναι ένα πολύτιμο υλικό που δεν ανήκει στον κάδο απορριμμάτων, αλλά μπορεί να ζήσει αμέτρητους κύκλους ζωής και να πάρει χιλιάδες μορφές. Τα κουτιά αλουμινίου ανακυκλώνονται πιο συχνά από οποιαδήποτε άλλη συσκευασία παγκοσμίως, εξοικονομώντας 95% ενέργεια σε σχέση με την πρωτογενή παραγωγή τους. Η ανακύκλωσή τους προσφέρει και ανάλογη μείωση εκπομπών αερίων που είναι υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο αέναος κύκλος ζωής του αλουμινίου ενέπνευσε τον Σπαθή, καθώς μπορεί να ανακυκλωθεί απεριόριστα, χωρίς καμία απώλεια στην ποιότητά του. Οι εικόνες του υπενθυμίζουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να πετούν τα άδεια κουτιά αλουμινίου στον σωστό κάδο, αγκαλιάζοντας την κυκλική οικονομία και συνειδητοποιώντας τη συνεισφορά της σε ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη.

Ανακύκλωση εκτός σπιτιού: Μπορούμε και καλύτερα

Παρόλο που η ανακύκλωση είναι πλέον τρόπος ζωής για τα περισσότερα νοικοκυριά, η ανακύκλωση εκτός σπιτιού δεν έχει βρει ακόμη τη θέση που της αξίζει στη συνείδηση του κόσμου. Στην Ελλάδα ο μέσος όρος ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου φτάνει το 55%, πράγμα που κάνει την παρουσία του προγράμματος στη χώρα ακόμη πιο σημαντική, καθώς στόχος του είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες να ανακυκλώνουν κάθε κουτί αναψυκτικού, μπύρας ή νερού, όπου κι αν βρίσκονται.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η Ειρήνη Τοπουζίδου, υπεύθυνη του Κάθε Κουτί Μετράει στην Ελλάδα, «Κάθε κουτί που πηγαίνει στον σωστό κάδο εξοικονομεί ενέργεια και φυσικούς πόρους και μας φέρνει πιο κοντά σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Οι φωτογραφίες του Σπαθή επικοινωνούν με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα αυτό αλλά και τη φιλοσοφία του προγράμματός μας που αναζητά δημιουργικούς τρόπους να εμπνεύσει τον κόσμο να αλλάξει συνήθειες και να δει την ανακύκλωση αλλιώς».