Every Can Counts: Bewustmakingscampagne rond blikjesrecyclage in de straten van Gent!

Every Can Counts: Bewustmakingscampagne rond blikjesrecyclage in de straten van Gent!

Every Can Counts: Bewustmakingscampagne rond blikjesrecyclage in de straten van Gent! 2500 1669 LaurenaBE

Gent, 10 oktober 2020 – Het team van EVERY CAN COUNTS (Elk Blikje Telt) was vandaag in de straten van het centrum van Gent om het bewustzijn rond het sorteren en recycleren van blikjes te vergroten.

De Europese Every Can Counts campagne heeft als doel om het bewustzijn rond het sorteren en recycleren van blikjes te vergroten en past daarmee in het kader van de circulaire economie. Elk aluminium blikje kan steeds na gebruik opnieuw worden omgesmolten tot een nieuw blikje en is daarmee oneindig recycleerbaar. Deze zaterdag was Gent aan de beurt: de Graslei, de Korenlei, de Veldstraat, de Vlasmarkt, de Korenmarkt en de buurten rond de Sint Baafs kathedraal en het Gravensteen, werden aangedaan door het enthousiaste team van Every Can Counts. De mensen op straat worden direct aangesproken en gewezen op het belang van gescheiden afvalinzameling. En vanzelfsprekend werden er ook de nodige blikjes van de straat opgeraapt en in blauwe PMD zakken gedaan.

Gemiddeld wordt één op de drie blikjes buitenshuis geconsumeerd. Via deze publieksactie wil Every Can Counts de lokale overheden wijzen op het belang van een goede afvalsortering, ook in de publieke ruimte. Door speciale afvalbakken voor recycleerbare verpakkingen te plaatsen kan worden voorkomen dat de blikjes uiteindelijk via het restafval in de verbrandingsovens belanden. Hoewel vervolgens een aanzienlijk deel uit de bodemassen van de verbrandingsovens kan worden gehaald gaat een ander deel helaas verloren door oxidatie. Dit is een serieus materiaal- en tevens waardeverlies, aangezien aluminium blikjes een relatief hoge schrootwaarde hebben.

Het recyclinggetal van de blikjes in België bedraagt al meer dan 90%. Maar dat getal kunnen we nog verbeteren door een betere en meer toegespitste inzameling en sortering van volledig recycleerbare verpakkingen zoals het aluminium blikje!