Elk blikje heeft meegeteld tijdens de 2020 editie van de autoloze dag in Brussel!

Elk blikje heeft meegeteld tijdens de 2020 editie van de autoloze dag in Brussel!

Elk blikje heeft meegeteld tijdens de 2020 editie van de autoloze dag in Brussel! 1620 1080 LaurenaBE

Deze zondag 20 september 2020 ging een team van EVERY CAN COUNTS (Elk blikje telt) kriskras door de straten van Brussel om het bewustzijn rond het sorteren en recycleren van blikjes te vergroten. Of het nu te voet, met de fiets of per scooter is, de Brusselaars hebben de hele openbare ruimte ingenomen voor wandel- of sportactiviteiten.

Het is de missie van de European Every Can Counts campagne, die deel uitmaakt van de virtueuze cirkel van de circulaire economie: “het aluminium blikje is oneindig recycleerbaar”, om geassocieerd te worden met een dergelijk evenement, dat tot doel heeft milieuvriendelijker transportmiddelen te promoten.

Tegenwoordig wordt gemiddeld één op de drie blikjes buitenshuis geconsumeerd. In het licht van deze onderliggende trend wil Every Can Counts via deze straatactie ook de autoriteiten die belast zijn met de afvalinzameling en -sortering sensibiliseren, zodat ze meer sorteerbakken in de openbare ruimte plaatsen. Dit zijn er nog steeds te weinig en veel blikjes belanden in de verkeerde vuilnisbak.

Officieel wordt 98% van de blikjes in België gerecycleerd. Maar niet direct! Terwijl ongeveer de helft van de blikjes via de blauwe PMD-zak wordt opgevangen, wordt de andere helft na verbranding teruggewonnen, waardoor het metaal door oxidatie wordt afgebroken en niet alleen de kwaliteit maar ook de doorverkoopprijs daalt. Dit betekent een aanzienlijke extra kost voor de gemeenschap en een heus waardeverlies. Dit toont vooral aan dat er nog extra inspanningen moeten worden geleverd op het gebied van sorteren.

Het terugwinnen en het sorteren op het niveau van “out-of-home” consumptie is een echte uitdaging om de prestaties van blikrecyclage te verbeteren.