Alumínium italdoboz újrahasznosítás 2021-ben új rekordszinten, 76%-on

Alumínium italdoboz újrahasznosítás 2021-ben új rekordszinten, 76%-on

Alumínium italdoboz újrahasznosítás 2021-ben új rekordszinten, 76%-on 2560 947 VidaHU

Az alumínium italdobozok újrahasznosítása új rekordszintet ért el, 570 000 tonnát, ami 4,7 millió tonna CO2-egyenérték megtakarítását jelenti

Brüsszel, 2024. február 21. – A Metal Packaging Europe és a European Aluminium legfrissebb jelentése szerint az alumínium italdobozok teljes újrafeldolgozási aránya az Európai Unióban, az Egyesült Királyságban, Svájcban, Norvégiában és Izlandon 3,2%-kal, új rekordszintre, 76%-ra (76,1%) nőtt. A dobozokból újrahasznosított alumínium teljes mennyisége rekordszintet, 570 000 tonnát ért el, ami 60 000 tonnás növekedést jelent az előző évhez képest. Ez összesen 4,7 millió tonna üvegházhatású gáz-kibocsátásának megtakarítását jelenti (ez megegyezik egy több mint félmillió lakosú európai város, például Antwerpen vagy Vilnius által termelt üvegházhatású gázok éves mennyiségével).

Az italdobozgyártók (a Metal Packaging Europe tagjai) és alumíniumbeszállítóik (a European Aluminium tagjai) elégedettek az európai szintű újrahasznosítási arány növekedésével, ami bizonyítja az ipar és az ellátási lánc folyamatos erőfeszítéseit az újrahasznosítás javítása érdekében. Számos uniós tagállam azonban még mindig küzd a 90%-os vagy annál nagyobb arányú újrafeldolgozás elérésével. Az ágazat támogatja az italcsomagolások, például az alumínium italdobozok elkülönített gyűjtésére vonatkozó ambiciózusabb célkitűzéseket, amint azt a javasolt uniós csomagolási rendelet említi.

“Büszkék vagyunk a legújabb eredményekre, és hiszünk abban, hogy az iparág jó úton halad afelé, hogy 2050-re az alumínium italdobozok 100%-ban újrahasznosítottak legyenek. Ma az italdobozok az egyik leginkább újrahasznosított csomagolási forma az európai piacon. Az italosdoboz-gyártók nemrégiben csatlakoztak más iparági vezetőkhöz a COP 28-on az alumínium dobozok körforgásának felgyorsítására és a Net Zero 2050-hez való hozzájárulásra” – mondta Krassimira Kazahska, a Metal Packaging Europe vezérigazgatója, hozzátéve, hogy “az alumínium »állandó« anyag, ami azt jelenti, hogy kiváló minőségű újrahasznosítási eljárásokkal többször is újrahasznosítható anélkül, hogy elveszítené a benne rejlő tulajdonságokat”.

“Arra ösztönözzük a tagállamokat, hogy vezessenek be kiegyensúlyozott visszaváltási rendszereket (DRS), mivel ez elősegíti az alumínium italdobozok teljesen körkörös megoldására való áttérést a »dobozról dobozra« újrahasznosítás révén. Bár a használt italdobozok könnyen újrahasznosíthatók más alumíniumtermékekké, például autó- vagy kerékpáralkatrészekké, az ügyfelek egyre inkább magas újrahasznosított tartalmat keresnek új dobozaikban. Ezt úgy tehetjük meg, hogy kiterjesztett gyártói felelősségi (EPR) rendszereket biztosítunk újraolvasztó üzemeink számára elegendő mennyiségű és minőségű szelektíven gyűjtött és válogatott dobozokkal. Ezt csak a DRS garantálja” – mondta Maarten Labberton, a European Aluminium csomagolási csoportjának igazgatója.

1 Ha uniós polgáronként 9,2 tonna éves ÜHG-kibocsátást feltételezünk a termékek környezeti lábnyomára vonatkozó módszertan szerint, lásd: A környezeti lábnyomra és az anyaghatékonyságra vonatkozó környezetvédelmi politika környezetvédelmi lábnyom- és anyaghatékonysági támogatásának 2. megvalósítható változatának a környezeti lábnyomokra vonatkozó normalizálási módszer és adatok (70307/2012/ENV. C.1/635340)