Siófok is beszállt – együtt a hulladékpandémia ellen

Siófok is beszállt – együtt a hulladékpandémia ellen

Siófok is beszállt – együtt a hulladékpandémia ellen 2560 1707 VidaHU

Újrahasznosítási kampány indult Európa-szerte 16 országban, 19 helyszínen párhuzamosan, melynek magyarországi állomása Siófok. A környezettudatosság a modern európai ember számára létfontosságú, hiszen csak egy bolygónk van, amiért tennünk kell. A European Recycling Tour 2021 célja is az, hogy figyelmeztesse az embereket, köztereink tisztán tartására, ami egy olyan közös cél és érdek, amit csakis összefogással, közös erőfeszítéssel valósíthatunk meg. Apró, de tudatos lépésekkel, mint például a helyes hulladékgyűjtés és tárolás, mindannyian lépésről-lépésre haladhatunk a fenntarthatóbb létért és az egészségesebb bolygóért.

Európa-szerte látványos megmozdulásokkal találkozhatunk a vízpartokon, a nagyvárosok terein és a bevásárlóutcákban ezen a hétvégén. Mindenfelé színes hátizsákos aktivisták kis csapatai igyekeznek rávenni mindenkit arra, hogy tartsák tisztán a közterületeket, a környezetüket és bármerre járjanak is, gondoskodjanak a fém italosdobozok újrahasznosításáról. Az „Every Can Counts” szervezet kezdeményezésének magyarországi helyszíne 2021-ben a Nyár fővárosa, Siófok.

Siófok mindent megtesz a fenntartható turizmusért, az élhetőbb és tiszta városért, így örömmel csatlakozott a nemzetközi eseménysorozathoz. A város képviseletében a sajtótájékoztatón Bardócziné Dr. Molnár Anita alpolgármester beszélt a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás, a fenntarthatóság fontosságáról és arról, hogy mindannyian felelősséggel tartozunk azért, hogy az utánunk következő generációnak is épségben megmaradjon a bolygónk.

Egyetlen doboz újrahasznosításával annyi energiát spórolunk meg, amennyivel egy TV-t 3 órán keresztül üzemeltethetünk, azaz gyakorlatilag egyetlen sörös dobozzal fedezhetjük egy focimeccs megtekintését. Fontos kiemelni, hogy mindegyik aludoboz újrahasznosítható, függetlenül az alakjától, a külsejétől. Nem kell hozzá sok idő, egy újrahasznosított doboz 60 nap (8 hét) alatt visszakerülhet a boltok polcaira” – mondta el Vida Péter a Returpack Kft. ügyvezetője megnyitó beszédében.

A European Recycling Tour 2021 elnevezésű projekt minden városban más-más színes installációt mutat be. Az Aranyparton kiállított alkotások mindegyikét alumínium italosdobozok inspirálták. Többek között megcsodálhatják a nemzetközileg is ismert és elismert alkotó: Csernatony-Lukács László, illetve Szabó Ágnes, Verebics Ágnes, Void Gergely, Orosz Richárd és Németh Zoltán, MNU műveit.

A rendezvényre kilátogatott a térség országgyűlési képviselője Potocskáné Kőrösi Anita is, aki elmondta, nagyon örül a kezdeményezésnek és nagyon fontosnak tartja a fiatalok környezettudatosságra nevelését.