Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022: Το Κάθε Κουτί Μετράει διοργανώνει διεθνή καμπάνια ανακύκλωσης και δημοσιεύει νέα έρευνα για το περιβάλλον

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022: Το Κάθε Κουτί Μετράει διοργανώνει διεθνή καμπάνια ανακύκλωσης και δημοσιεύει νέα έρευνα για το περιβάλλον

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022: Το Κάθε Κουτί Μετράει διοργανώνει διεθνή καμπάνια ανακύκλωσης και δημοσιεύει νέα έρευνα για το περιβάλλον 1903 573 Matina Zavoudaki

Μετά την περσινή επιτυχημένη καμπάνια ευαισθητοποίησης, το δημοφιλές πρόγραμμα ανακύκλωσης επιστρέφει ακόμη πιο δυνατά με το International Recycling Tour 2022, που ταξιδεύει πλέον και εκτός Ευρώπης. Ταυτόχρονα, οι πολίτες ζητούν από τις επιχειρήσεις να αναλάβουν δράση για το περιβάλλον σύμφωνα με νέα πανευρωπαϊκή έρευνα. 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η εκστρατεία ανακύκλωσης εκτός σπιτιού του Κάθε Κουτί Μετράει (Every Can Counts) επιστρέφει, μεγαλύτερη και πιο δυναμική! 

Η περσινή ενθουσιώδης υποδοχή των αγοριών και των κοριτσιών που παρακινούσαν τους πολίτες να ανακυκλώσουν τα άδεια κουτάκια αλουμινίου στα μεγάλα καταπράσινα σακίδιά τους, έδωσε το έναυσμα στο πρόγραμμα να επεκτείνει τη δράση του και εκτός Ευρώπης. Έτσι, φέτος προστίθενται η Βραζιλία και η Κολομβία στην περιοδεία!

Αν προέκυψε ένα βασικό συμπέρασμα από τo Recycling Tour 2021, αυτό είναι: Οι άνθρωποι νοιάζονται για το περιβάλλον περισσότερο από ποτέ και θέλουν να συμμετέχουν πιο ενεργά στην ανακύκλωση. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος λοιπόν αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να κάνουν μικρές, αλλά σημαντικές, αλλαγές στις συνήθειές τους με στόχο έναν πιο βιώσιμο πλανήτη. 

Περισσότεροι από 100 backpackers θα επισκεφτούν πάρκα, πλατείες και παραλίες για να υπενθυμίσουν στους πολίτες να διατηρούν τους δημόσιους χώρους καθαρούς και να τους βοηθήσουν να ανακυκλώσουν τα κουτιά αλουμινίου, όπου κι αν βρίσκονται. Οι χώρες που θα συμμετέχουν στη φετινή καμπάνια είναι: Αυστρία, Βραζιλία, Κολομβία, Τσεχία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ελλάδα οι πρεσβευτές της ανακύκλωσης θα δώσουν το «παρών» στην παραλία της Θεσσαλονίκης με αφετηρία τις διάσημες Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, αλλά και στο Ηράκλειο Κρήτης όπου θα τοποθετηθεί ένας γιγάντιος κάδος ανακύκλωσης σε σχήμα καρδιάς στον Καράβολα. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 3 Ιουνίου και κορυφώνονται την Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. 

Στον χάρτη του International Recycling Tour μπαίνει φέτος και η Χαλκίδα, όπου η δράση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Elval, Τομέας Έλασης Αλουμινίου της ElvalHalcor, με μια μεγάλη γιορτή ανακύκλωσης να διοργανώνεται στο Στρογγυλό την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο, οι backpackers θα μεταφερθούν στην παραλία Αλυκές για να ανακυκλώσουν μαζί με τους λουόμενους και να τους ενημερώσουν για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας. Η καμπάνια πραγματοποιείται με την υποστήριξη των δήμων Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Χαλκίδας, αντίστοιχα.

Πανευρωπαϊκή έρευνα: Οι Έλληνες ζητούν από τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα των συσκευασιών τους

Πέρα από τις δράσεις, το πρόγραμμα συνεργάστηκε και με την εταιρεία δημοσκοπήσεων LUCID για να καταγράψει τις απόψεις πολιτών από 14 ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με το περιβάλλον. Το βασικότερο εύρημα; Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, η προστασία του περιβάλλοντος και η ανακύκλωση είναι πολύ σημαντικά ζητήματα, αλλά δεν γίνονται αρκετά για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν περισσότερες πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος (91%), με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα να είναι 94%.

Παρόλο που υπάρχει η αίσθηση της ατομικής ευθύνης, το βάρος πέφτει πρωτίστως στις επιχειρήσεις για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των συσκευασιών τους. Το 87% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο συσκευασίες που ανακυκλώνονται αμέτρητες φορές, με το οποίο συμφωνεί και το 91% των Ελλήνων. 

Τώρα, στη χώρα μας, το 90% πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για τις συσκευασίες που επιλέγουν και να χρησιμοποιούν μόνο πλήρως ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Συγκριτικά, περίπου 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για τις συσκευασίες που αγοράζουν.

 “Τα κουτιά αλουμινίου ανακυκλώνονται αμέτρητες φορές. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της καμπάνιας μας και γι’ αυτό εργαζόμαστε καθημερινά ώστε να εμπνεύσουμε τους πολίτες να αλλάξουν συνήθειες και να φτάσουμε στο 100% της ανακύκλωσης στην Ευρώπη και όχι μόνο. Ο φιλόδοξος αυτός στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας – καταναλωτές, επιχειρήσεις, τοπικές αρχές και κοινότητες”, λέει η Ειρήνη Τοπουζίδου, υπεύθυνη του Κάθε Κουτί Μετράει στην Ελλάδα.

Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα είναι ότι ανάμεσα σε περισσότερους από 12,800 Ευρωπαίους πολίτες που ρωτήθηκαν, μόνο το 52% ανακυκλώνει τα κουτιά αλουμινίου όταν βρίσκεται στο σπίτι, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό είναι μόλις 46%. Τα ποσοστά ανακύκλωσης μειώνονται δραματικά όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, με μόλις το 29% των Ελλήνων να ανακυκλώνει τα κουτιά αλουμινίου όταν βρίσκεται στη δουλειά και 25% όταν είναι σε υπαίθριους δημόσιους χώρους. 

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι πολίτες ζητούν καλύτερη εκπαίδευση και υποδομές ανακύκλωσης. Πιο συγκεκριμένα, το 58% των Ελλήνων είναι υπέρ της εφαρμογής ενός συστήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης, ενώ το 57% ζητά περισσότερους κάδους ανακύκλωσης σε δημόσιους χώρους.

Δείτε εδώ τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας.