Jótékonysági akció a szigetmonostori önkéntes tűzoltókért

Jótékonysági akció a szigetmonostori önkéntes tűzoltókért

Jótékonysági akció a szigetmonostori önkéntes tűzoltókért 2560 1731 VidaHU

A Returpack Kft. „Minden Doboz Segít” elnevezésű projektjének keretében három héten át gyűjtötték a kiürült aludobozokat a Szigetmonostoriak. A Szentendrei-sziget szívében megbújó kis 1700 fős település lakói a felállított dobozvisszaváltó automatába dobálták a kiürült aludobozaikat. Az 5700 begyűjtött aludoboz ellenértékét a Szigeti Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek ajánlotta fel a cég. Az anyagi segítségen túl a három hét alatt összegyűjtött dobozmennyiséggel annyi energiát takarítottak meg a Szigetmonostoriak, amennyivel 712 napon át üzemeltethetünk egy televíziót vagy laptopot.

Amikor egy település összefog

Nagyon köszönjük a támogatást, nagyon sokat jelent ez az egyesületünknek, hiszen minden pénz és segítség közvetve is a Szigetmonostoriakat szolgálja. Nagyon hálásak vagyunk a település polgárainak, amiért ismét összefogtak és a kiürült dobozaikkal segítettek abban, hogy a napi munkához szükséges eszközeinket meg tudjuk vásárolni” – mondta el Koncsik Attila a Szigeti Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület alelnöke, a tűzoltók parancsnoka.

A Returpack egyszerűen üzemeltethető, új arculatot kapott automatái 100%-ban hazai fejlesztésűek és gyártásúak, a beépített tömörítő miatt pedig 4-7 ezer dobozt tudnak átmenetileg tárolni. A „Pénzt a dobozért” elv alapján gyűjtöttük az aludobozokat. A Szigetmonostoriak pedig példát mutattak, sokat tettek a környezetükért, úgy, hogy közben segítették az önkéntes tűzoltóikat is” – mondta Vida Péter, a Returpack ügyvezetője.

A fém kevésbé környezetszennyező

Egyetlen doboz újrahasznosításával annyi energiát spórolunk meg, amennyivel üzemeltethetünk egy tévét vagy egy laptopot 3 órán keresztül. Fontos kiemelni, hogy mindegyik aludoboz újrahasznosítható, függetlenül az alakjától, a külsejétől. Nem kell hozzá sok idő, egy újrahasznosított doboz 60 nap (8 hét) alatt visszakerülhet a boltok polcaira. A Returpack 100%-ban magyar fejlesztésű automatái nem csak az újrahasznosítást teszik lehetővé, hanem a „Pénzt a dobozért!” elv alapján minden doboz után visszatérítést is adnak.

A Magyarországon évente forgalomba hozott kb. 1,1 milliárd doboz közül 700-800 millió darab nem kerül újrahasznosításra, ami a teljes hulladékmennyiség 0,2-0,25 százaléka. Ez nem tűnik soknak, de ha súlyra nézzük, mintegy 8-10 ezer tonnára rúg! Így Magyarországon az aludobozok mindössze harmadát hasznosítják csak újra, miközben az európai átlag 75%. Amikor italcsomagolást választunk, érdemes figyelembe venni, hogy az aludobozok 100 százalékban újrahasznosíthatók, bármilyen minőségromlás nélkül.