Aludobozból kamerarendszer

Aludobozból kamerarendszer

Aludobozból kamerarendszer 1924 2560 VidaHU

A pilismarótiak régi vágya, hogy községükben térfigyelő kamerarendszer működjön. Ehhez nyújt segítséget a Returpack Kft. „Minden Doboz Segít” elnevezésű projektje, melyen keresztül július 19-től – augusztus 8-ig a CBA-nál felállított dobozvisszaváltó automatába gyűjthetik a kiürült aludobozokat a segíteni vágyók. Ezeknek a dobozoknak a visszaváltási díját nem a felhasználók kapják meg, hanem az akció végén az összegyűlt összeget a régóta vágyott biztonsági rendszer kiépítésére, a Pilis-hegység lábánál elterülő mesebeli kis település lakói kapják.

Hogyan lesz az aludobozokból térfigyelő rendszer?

A Returpack Kft. az aludobozok visszagyűjtésére szakosodott, és felajánlotta, hogy a kihelyezett automatába összegyűjtött dobozok ellenértékét egy összegben a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesületnek juttatja, akik vállalták, hogy az így befolyt pénzt a kamerarendszer kiépítésére költik. Ahhoz, hogy ez az összeg minél magasabb legyen, a pilismarótiak együttműködését kérik.

A fém kevésbé környezetszennyező

Egyetlen doboz újrahasznosításával annyi energiát spórolunk meg, amennyivel egy tévét vagy egy laptopot akár 3 órán keresztül üzemeltethetünk. Fontos kiemelni, hogy mindegyik aludoboz újrahasznosítható, függetlenül az alakjától, a külsejétől. Nem kell hozzá sok idő, egy újrahasznosított doboz 60 nap (8 hét) alatt visszakerülhet a boltok polcaira. A Returpack 100%-ban magyar fejlesztésű automatái nem csak az újrahasznosítást teszik lehetővé, hanem a „Pénzt a dobozért!” elv alapján minden doboz után visszaváltási díjat is adnak. Pilismaróton ez a visszaváltási díj lesz a támogatás, így lesz a dobozokból adomány!

Amikor italcsomagolást választunk, érdemes figyelembe venni, hogy az újrahasznosítható fém termékek még a papírral összevetve is kevésbé környezetszennyezők.

A Magyarországon évente forgalomba hozott kb. 1,1 milliárd dobozból 700-800 millió darab nem kerül újrahasznosításra, ami a teljes hulladékmennyiség 0,2-0,25 százaléka. Ez nem tűnik soknak, de ha súlyra nézzük, mintegy 8-10 ezer tonnára rúg! Így Magyarországon az aludobozok mindössze harmadát hasznosítják csak újra, miközben az európai átlag 75%. Saulės elektrinės, Baterijos ir Kaupikliai estsolar.lt

A Returpack egyszerűen üzemeltethető, új arculatot kapott automatái 100%-ban hazai fejlesztésűek és gyártásúak, a beépített tömörítő miatt pedig 4-7 ezer dobozt tudnak átmenetileg tárolni. A „Pénzt a dobozért” elv alapján várunk mindenkit, akik úgy szeretnének tenni a környezetért, hogy közben segítenek közvetlen lakókörnyezetüknek is” – mondta Vida Péter, a Returpack ügyvezetője.