A COVID-járvány még inkább ráirányítja az európaiak figyelmét az újrahasznosítás fontosságára

A COVID-járvány még inkább ráirányítja az európaiak figyelmét az újrahasznosítás fontosságára

A COVID-járvány még inkább ráirányítja az európaiak figyelmét az újrahasznosítás fontosságára 2500 1669 VidaHU

Az európaiak több, mint 90%-a többet szeretne tenni az újrahasznosításért

2020. október.21., Budapest – Az európaiak döntő többsége szerint minden korábbinál fontosabbnak tartja a környezetünk védelmét és az újrahasznosítást a  COVID-járvány után, és 91%-uk válaszolta, hogy többet szeretne tenni ezért, derült ki a LUCID közvélemény-kutató ügynökség által 14 európai országban végzett felmérésből, amely az Every Can Counts kezdeményezés megbízásából készült.

Sokan mondják, hogy a világ más lesz a koronavírus-járvány után, és ez a közvélemény-kutatás is azt mutatja, hogy ez egyre inkább megállja a helyét.

„A felmérés eredményei azt mutatják, hogy egyre nagyobb a tudatosság a lehető legtöbb hulladék újrahasznosításának szükségességéről, és a COVID-19 járvány csak felgyorsította ezt a folyamatot. Az emberek rájönnek, hogy mennyire sürgető ez a probléma, és hajlandóak tenni a valódi fenntartható gazdaság megteremtéséért. ”- mondta David, Van Heuverswyn, az Every Can Counts Europe igazgatója.

Az európai válaszadók 52%-a a COVID-19 járvány nyomán bekövetkezett gazdasági lassulás ellenére nem a gazdaság érdekeit helyezné a környezet elé, és kétharmaduk szerint az újrahasznosítás mindenki számára kötelező, és sürgős szükség van a probléma kezelésére. A válaszadók több mint háromnegyede mindig vagy gyakran gyűjti szelektíven a hulladékot, és 76% teszi ezt mindig vagy gyakran az italos dobozokkal, amelyek világszerte a leginkább újrahasznosított italcsomagolások.

A Magyar válaszadók összesen 87%-a mondta, hogy minden eddiginél fontosabb gondot fordítani bolygónkra a COVID-19 után, míg 95% azt válaszolta, hogy többet akarnak tenni az újrahasznosítás terén. És csak 31% nyilatkozott úgy, hogy a jelenlegi helyzetben előnyben részesíti a gazdaságot a környezettel szemben, ellentétben olyan országokkal, mint Spanyolország (60%), az Egyesült Királyság (57%) vagy Románia (56%).

“A felmérés legfontosabb eredménye, hogy a válaszadók csekély része, mindössze 17%-a érzi úgy, hogy az újrahasznosítás magyarországi arányának növeléséhez a hangsúlyt a lakosság szemléletének megváltoztatására kell helyezni, míg 72%-uk a már ma is elérhető rendszerek bővítésében, a hatékonyságuk növelésében látja a megoldást mind helyi, mind országos szinten. Erre erősít rá, hogy a válsághelyzet ellenére a magyarok fontosabban tartják a környezetet, mint a gazdaságot.” Minden Doboz Visszajár (Vida Péter, operatív cégvezető).

2009. óta az Every Can Counts azon munkálkodik, hogy növelje az alumínium italosdobozok újrahasznosításának tudatosságát azzal a céllal, hogy Európában ezek újra hasznosítása 100% legyen. 2017-ben ez az arány 74,5% volt, de a közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a válaszadók 90% -a úgy véli, hogy országának többet kellene újrahasznosítania, még ha nem is az összeset.  10-ből 4 viszont a teljes 100% -ot szeretné reciklálni!

A felmérés során 13 793, 16 évnél idősebb embert kérdeztek meg életkor és nem arányosan 14 országban, ahol az Every Can Counts-nak helyi kezdeményezése van (Belgium, Szerbia,, Ausztria, Magyarország, Görögország, Románia, Lengyelország, Csehország, Írország, Hollandia, Egyesült Királyság, Spanyolország, Olaszország, Franciaország) 2020. augusztus 5. és szeptember 14. között.