Az európaiak 86 százaléka szerint az újrahasznosítás még fontosabbá válik a Covid járvány után

Az európaiak 86 százaléka szerint az újrahasznosítás még fontosabbá válik a Covid járvány után

Az európaiak 86 százaléka szerint az újrahasznosítás még fontosabbá válik a Covid járvány után 2000 1334 VidaHU

Több mint 90 százalékuk többet szeretne tenni az újrahasznosításért

Az európai emberek döntő többsége minden korábbinál fontosabbnak tartja környezetünk védelmét és az újrahasznosítást a  COVID-járvány után.  91 százalékuk többet is akar tenni érte – ez derült ki 14 európai országban végzett felmérésből, amely az Every Can Counts kezdeményezés megbízásából készült.

Sokan állítják, hogy a világ más lesz a koronavírus-járvány után, s ez a közvélemény-kutatás is arra utal, hogy az állítás egyre inkább megállja a helyét.

„A felmérés eredményei azt mutatják, hogy egyre nagyobb a tudatosság a lehető legtöbb hulladék újrahasznosításának szükségességéről, és a COVID-19 járvány csak felgyorsította ezt a folyamatot. Az emberek rájönnek, mennyire sürgető ez a probléma, és hajlandók tenni is a valódi fenntartható gazdaság megteremtéséért”- mondta David van Heuverswyn, az Every Can Counts Europe igazgatója.

Az európai válaszadók 52 százaléka a COVID-19 járvány nyomán bekövetkezett gazdasági lassulás ellenére nem helyezné a gazdaság érdekeit a környezet elé. Kétharmaduk szerint az újrahasznosítás mindenki számára kötelező, és sürgős szükség van a probléma kezelésére. A válaszadók több mint háromnegyede mindig vagy gyakran gyűjti szelektíven a hulladékot, 76 százaléka pedig ezt tenné mindig vagy gyakran az italos dobozokkal, amelyek világszerte a leginkább újrahasznosított italcsomagolások.

A magyar válaszadóknak 87 százaléka tartja minden eddiginél fontosabbnak bolygónk megóvását a COVID-19 után, míg 95 százaléka még többet akar tenni az újrahasznosításért. Csupán 31 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a jelenlegi helyzetben előnyben részesíti a gazdaságot a környezettel szemben, ellentétben olyan országokkal, mint Spanyolország (60%), az Egyesült Királyság (57%) vagy Románia (56%).

            “A felmérés legfontosabb eredménye, hogy a magyar válaszadók csekély hányada, mindössze 17 százaléka érzi úgy, hogy az újrahasznosítás magyarországi arányának növeléséhez a hangsúlyt a lakosság szemléletének megváltoztatására kell helyezni, míg 72 százalékuk a már ma is elérhető rendszerek bővítésében, a hatékonyságuk növelésében látja a megoldást mind helyi, mind országos szinten. Erre erősít rá, hogy a válsághelyzet ellenére a magyarok fontosabbnak tartják a környezetet, mint a gazdaságot.” Minden Doboz Visszajár (Vida Péter, operatív cégvezető).

            2009 óta az Every Can Counts azon munkálkodik, hogy növelje az alumínium italosdobozok újrahasznosításának tudatosságát azzal a céllal, hogy Európában ezek újrahasznosítása 100 százalékos legyen. 2017-ben ez az arány 74,5 százalék volt, de a közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a válaszadók 90 százaléka véli úgy, hogy országának – ha nem is valamennyi dobozt, de a jelenleginél többet kellene újrahasznosítania.  10-ből négyen viszont a teljes 100 százalékot szeretnék reciklálni!

A felmérés során, 2020. augusztus 5. és szeptember 14. között, 14 országra kiterjedően, 13793 16 évesnél idősebb embert kérdeztek meg, ügyelve az egyes országok életkori és nemek szerinti megoszlására.